Ungdomsträning

Av155cm.se

Ungdomsträning

Det finns flera ungdomar som tränar mycket och tävlar i sin sport, men de finns också de som sitter mest framför datorn. Hur påverkas hälsan?

Benskörhet

Allt oftare kommer det rapporter om stillasittande ungdomar och hur deras framtida hälsa är i farozonen. Men det kommer också rapporter om skador av för tidig tung styrketräning, men det handlar förstås om att träna efter ålder och personlig förmåga.

Benskörhet har ökat i samhället, men vi kan påverka detta till viss del. Vi kan belasta skelettet på rätt sätt. Det är viktigt att ha en livsstil där fysisk aktivitet ingår naturligt. Barn som tränar får en ökad benmassa och därför ett stärkt skelett som påverkar kroppen långt upp i äldre år.

Ålder och träning

Vi delar oftast in ungdomar i åldersgrupper och inte efter hur de kan träna individuellt. Barn utvecklas mycket olika och behöver därför träna på olika sätt och olika tungt. Detta kallas för biologisk ålder, och det är inte alltid denna stämmer överens med de år man levt på vår planet. Likaväl kan en äldre person på 70 år exempelvis ha en biologisk ålder på 55, vilket ju är lysande.

Under de 20 första åren i livet utvecklas kroppen väldigt mycket och träningen behöver anpassas därefter. Flera börjar elitidrotta och det är viktigt att bygga upp kroppen på rätt sätt för att slippa överbelastningsskador i tillväxtzoner. Det är inte farligt att idrotta om man gör det på rätt sätt. Det är heller inte farligt att träna intensivt om man gör det på rätt sätt. Allroundträningen är betydande när man är barn då den stärker hela kroppen på ett jämnt vis och inte skapar obalans.

Ungdomar, precis som vuxna, mår bra av att träna och röra sig.

Om författaren

155cm.se